CO NOWEGO? OSTATNIO DODANE

Szybkie pączusie z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

 

Propozycja na małe co nieco w sam raz na okres karnawału i tłusty czwartek.  Pączusie robi się bardzo szybko, a najlepiej smakują na ciepło obtoczone w cukrowo-cynamonowej posypce. Nie wszystkie są idealnie okrągłe- te mniej kształtne zjadaliśmy na bieżąco  ;). Przypominają mi w smaku angielskie donaty, którymi zajadaliśmy się z rodziną na plaży w Brighton <3. Serdecznie polecam!

 

 

Składniki:

2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego po 150g (np. Danio lub Tutti)

3 duże jajka

1,5 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

+olej rzepakowy do smażenia

na posypkę:

1/4 szklanki drobnego cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią + 1 łyżeczka cynamonu

 

 

Jajka roztrzepać razem z serkami i szczyptą soli. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać do niej płynną mieszankę i połączyć wszystko razem mieszając rózgą kuchenną (lub mikserem). Za pomocą małej łyżeczki zanurzonej w oleju formować małe kuleczki i wrzucać je na rozgrzany olej. Smażyć na głębokim tłuszczu- najlepiej po 5-6 pączusiów w niedużym rondelku. Trzeba wyczuć temperaturę- pączusie powinny szybko wypływać na wierzch, ale nie zbyt szybko się rumienić. Są takie urocze, że większość z nich sama obraca się podczas smażenia na drugą stronę :). Usmażone odkładać na minutkę na ręczniki papierowe, następnie jeszcze ciepłe obtaczać w cukrowo-cynamonowej mieszance. Najlepsze są jeszcze ciepłe!

Rada:  do ciasta można dodać łyżeczkę suchych drożdży, by pączusie zyskały drożdżowy posmak, należy wymieszać je z mąką. 

 

Źródło inspiracji

 


Komentarze

Hej Monika :) Ciężko mi dokładnie stwierdzić, bo zjadaliśmy je na bieżąco, ale tak na oko było ich około 30 lub trochę więcej :). Zależy też jaką nadasz im wielkość- moje miały około 3-4 cm średnicy.

<3 Daria, mysweetworld.pl 18-01-2017 19:37
Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

Monika 18-01-2017 10:48
Też wypróbowałam, polecam!

Agata 11-01-2017 15:56
Koniecznie muszę wypróbować, bo moja córka uwielbia te małe kuleczki :)

Justyna 10-01-2017 20:34
Ja już zrobiłam! Są przepyszne poprostu. Dziękuję za ten przepis, będę często korzystać!

Asia 10-01-2017 20:08


Dodaj komentarz

Imie
Email
Komentarz
Wyslij komentarz