OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Serniczki z patelni

13 kwietnia 2016

Email
Print Friendly

 

Dawno nie jedliśmy czegoś tak pysznego… ;)  To nie są racuszki czy placki- to po prostu serniczki z patelni! Fantastyczny słodki podwieczorek do przygotowania w kilka chwil, przepis bardzo prosty, a ten smak… pycha! Należy tylko pamiętać by smażyć je na średnio rozgrzanej patelni.  Delikatne, pachnące… więcej już nic nie piszę… po prostu je zróbcie :)

 

 

Składniki na 8 serniczków :

250 g tłustego twarogu typu klinek

2 białka jaja+ szczypta soli

1 łyżeczka cukru wanilinowego

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki mąki pszennej + mąka do oprószenia

olej lub masło klarowane do smażenia

+ cukier puder do oprószenia, truskawki do podania

 

 

Twaróg umieścić w niedużej misce i rozgnieść widelcem. W wysokim kubku ubić dwa białka jaja ze szczyptą soli, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i jeszcze chwilę ubijać. Przełożyć pianę do miski z twarogiem i delikatnie wymieszać, przesiać przez sitko mąkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.  Blat lub deskę oprószyć dość obficie mąką, nabierać łyżką porcje masy twarogowej i delikatnie obtaczać je w mące formując kulki, które należy rozpłaszczyć przed ułożeniem na patelni z niewielką ilością średnio rozgrzanego tłuszczu.

Palnik rozgrzany powinien być na średniej  mocy,  a porcje serniczków „opanierowane” w niewielkiej ilości mąki. Smażyć aż się zarumienią (około 3 minuty z każdej strony) i delikatnie odwracać . Podawać na ciepło  oprószone cukrem pudrem na przykład w towarzystwie truskawek ;)

 

Po więcej zdjęć zapraszam na  INSTAGRAM :)

  

 

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

A czy może to być ser mascarpone?

To zupełnie inny ser, nie polecam zmiany 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl