OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Babka z owieczką

16 marca 2016

Email
Print Friendly

 

Babka do której potrzebna jest nieduża foremka  keksówka (użyłam dokładnie TEJ ) oraz foremka do wycinania ciasteczek (użyłam TAKIEJ) u mnie jest to owieczka, ale może o być kaczuszka, kurczaczek, jajko lub zajączek. Można też powycinać różne kształty, wtedy babka będzie jeszcze ciekawsza :) A w jaki sposób ją robimy? Najpierw pieczemy kakaową babkę, następnie kroimy na kromki jak chleb, wycinamy kształty foremką do ciasteczek. Pozostałe ścinki można zjeść do kawki lub przygotować z nich  deser w szklankach np. okruszki ciasta + bita śmietana + potarta czekolada+ truskawki lub banany-będzie pyszny :). Następnie przygotowujemy ciasto na jasną babkę (u mnie z dodatkiem domowego ekstraktu różanego) , nakładamy trochę surowego cista do foremki, układamy powycinane kształty i zalewamy resztą ciasta. W ten sposób pieczemy :) Wierzch polukrowałam lukrem również z dodatkiem ekstraktu różanego, ale można użyć np. domowego soku malinowego lub po prostu soku z cytryny jako bazy lukru.  A jak smakuje? Jak tradycyjna babka piaskowa z lekką różaną nutką :) Czyż nie jest urocza? :)

 

 

* * *

 

Składniki na babkę o wymiarach dna 17,5 na 8,5 cm:

ciasto kakaowe:

150 g miękkiego masła

150 g cukru

szczypta soli

3 jajka

180 g mąki

20 g gorzkiego kakao

1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mleka

na ciasto jasne:

200 g miękkiego masła

200 g cukru

szczypta soli

4 jajka

200 g mąki pszennej tortowej

1 opakowanie budyniu bez cukru (użyłam malinowego)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki domowego ekstraktu różanego / soku malinowego lub z cytryny

na lukier:

3 łyżki płynu (u mnie łyżka domowego ekstraktu różanego+ łyżka soku z cytryny+ łyżka soku malinowego)

1 szklanka cukru pudru

do dekoracji:

płatki z jednej róży

czekoladowe jajeczka

 

 

Zaczynamy od kakaowego ciasta. Najlepiej by składniki były w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W misce umieścić masło z cukrem oraz z szczyptą soli  i ucierać mikserem na puszystą masę około 3 minuty. Dodawać po jednym jajku, po każdym jajku dokładnie połączyć masę.  W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać przez sitko do masy, dodać łyżkę mleka i zmiksować całość na wolnych obrotach miksera. Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Przełożyć do niej ciasto i piec do suchego patyczka przez około 40-45 minut. Wyjąć z formy na kratkę cukierniczą ewentualnie na talerz. Wystudzić i pokroić na kromki, następnie wycinać dowolny kształt.

Przygotować jasną masę.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W misce umieścić masło z cukrem oraz z szczyptą soli  i ucierać mikserem na puszystą masę około 3 minuty. Dodawać po jednym jajku, po każdym jajku dokładnie połączyć masę.  W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać przez sitko do masy, dodać 2 łyżki płynu (ekstraktu różanego lub soku malinowego czy cytrynowego) i zmiksować całość na wolnych obrotach miksera. Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dno nałożyć cienką warstwę jasnej masy, poukładać owieczki jedna przy drugiej, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec do suchego patyczka przez około 45-50  minut.  Wyjąć z formy i wystudzić.

Przygotować lukier ucierając podane składniki w moździerzu  lub misce.  Rozsmarować na babce, udekorować ją wedle uznania lub tak jak na zdjęciach :)

Uwaga:  Należy bardzo ostrożnie wycinać i wyjmować z foremek kształty  z kakaowego ciasta. Jasne ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego i w ten sposób wycisnąć do foremki by łatwiej dostać się  we wszystkie „zakamarki” i by kakaowe owieczki nie połamały się pod ciężarem ciasta. Można zamiast ciemnego ciasta przygotować ciasto kolorowe  z dodatkiem barwnika i wycinać kolorowe jajka  zamiast baranków lub np. żółte kurczaczki- wszystko zależy od tego jakie macie foremki i jaki efekt chcecie uzyskać :) Fajny zestaw foremek znajdziecie TUTAJ.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Piękna babka 🙂 Kiedyś probowałam ja zrobić, ale nistety nie podołałamm 😉

Dziękuje Natalio 🙂 Dla mnie najtrudniejsze w tej babce jest wycinanie baranka i oddzielanie go od foremki tak by się nie pokruzył i nie połamał… ale myślę, że z innymi kształtami foremek byłoby łatwiej. Muszą być też ciasno ułożone baranki by nie wypłynęły na górę podczas pieczenia w jasnym cieście 🙂 Pozdrawiam ciepło :*

Dzień dobry, nie mogę się napatrzeć na przepiękne zdjęcia i cudowne wypieki.:)

Mam również pytanie techniczne: czy owieczki mają być zalane w całości jasną masą?:)

Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dziękuję Natalio 🙂 Ciasto nie musi pokrywać całych owieczek, najważniejsze, żeby dobrze przylegały do siebie i żeby nie wypłynęły na wierzch. Białe ciasto najlepiej wysiskać po bokach używając worka cukierniczego, ono urośnie i zakryje owieczki podczas pieczenia. Pozdrawiam :*

Witam, A co myśli Pani o czarnym biszkopcie na blasze, aby nieco odchudzic babkę?

Myślę,że można spróbować  🙂

Robiłam, jest pyszna, polecam, u mnie z kaczuszką 😊

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl