CO NOWEGO? OSTATNIO DODANE

Ciasto "Raffaello" by mysweetworld.pl

 

Pewnie spotkaliście się z ciastem „Raffaello”- ile blogów, tyle przepisów ;)  Dziś zapraszam Was na moją wersję :) I będę bardzo nieskromna- wybaczcie ;) To ciasto to poezja, jest boskie i naprawdę przypomina w smaku słynne pralinki, ale jest mniej słodkie. Jego baza to pyszny chrupiący spód migdałowo-kokosowy bardzo prosty do zrobienia i to  właśnie on wnosi wiele smaku,  następnie mamy delikatny krem <3 <3 powstały z połączenia śmietanki, białej czekolady i mleka kokosowego…mmmniam, a na wierzchu słodka polewa (która smakuje jak nadzienie z raffaello) i posypka kokosowa <3 Ciasto proste, a takie wyśmienite… Chcecie zrobić coś wyjątkowego, dla swoich gości?  Zróbcie moje „Raffaello”, a obiecuję, że będziecie zadowoleni :)

Rada: Ciasto przygotowuje się bardzo sprawnie w tzw. międzyczasie, najlepiej jednak rozłożyć jego zrobienie na dwa dni. Wieczorem przygotować spód ciasta oraz podgrzać śmietankę i roztopić w niej białą czekoladę, następnie schłodzić. Następnego dnia rano dokończyć ciasto. Wolisz opcję "bez pieczenia" zerknij do wskazówek poniżej :)

 

Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm:

na spód: 

dwa białka z dużych jaj

szczypta soli

115 g cukru

1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

50 g zmielonych migdałów (zmieliłam sama w maszynce do mielenia orzechów)

20 g wiórków kokosowych

na krem:

500 ml śmietanki kremówki 30%

2 tabliczki białej czekolady po 100g (lub jedna jeśli wolisz mniej słodkie-ja dałam dwie)

1 puszka (400ml) mleka kokosowego (zimnego)

2 czubate łyżki żelatyny

60 ml wrzątku

na polewę:

1 tabliczka białej czekolady

40 g masła

1 łyżka mleka (opcjonalnie)

dodatkowo:

wiórki kokosowe posypania ciasta

pralinki raffaello do dekoracji (jeśli akurat macie)

 

Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać migdały, wiórki i skrobię następnie zmiksować do połączenia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni (jeżeli ciasto będzie nierówne w cieńszych miejscach może sie przypalać), umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Paradoksalnie z zewnątrz spód jest nieco jasniejszy niż w środku). Wyjąć blaszkę z piekarnika,razem z papierem wyjąć ciasto z formy, rozwałkować wałkiem- dzięki temu będzie równy (popęka z góry, ale tym nie należy się przejmować ), umoeścić ponownie z papierem w blaszce i wystudzić. Spód będzie twardy, ale skruszeje pod wpływem wilgoci z kremu.

Rada: Jeżeli zauważycie,że Wasz piekarnik piecze mocniej- można zmniejszyc nieco temperaturę.

Gdy spód się piecze…Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i odstawić na dwie minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać rózgą kuchenną, wystudzić i schłodzić pod przykryciem przez co najmniej kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Przygotować krem.  Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku. W misce umieścić schłodzoną masę czekoladowo-śmietankową, ubić (nie musi być sztywna, ale dość „napuszona”) dodać mleko kokosowe i jeszcze chwilę ubijać. Wlać jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód i schładzać przez minimum 2 godziny w lodówce (wierzch formy zabezpieczyć folią spożywczą). 

Gdy masa stężeje przygotować polewę. Białą czekoladę umieścić razem z masłem w misce i podgrzewać w kąpieli wodnej (na garnku z lekko gotującą się wodą), dokładnie wymieszać gdy staną się płynne. W pewnym momencie czekolada może wyglądać jakby się zwarzyła, wtedy dodać łyżkę mleka i dalej podgrzewać w kąpieli wodnej i mieszać, aż będzie gładka. Wystudzić, rozsmarować na cieście i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Można jeszcze schłodzić przez godzinkę lub od razu podawać udekorowane pralinkami raffaello :)

 

WSKAZÓWKI: Bardzo się śpieszysz, albo nie lubisz się ze swoim piekarnikiem ;) ?  Możesz przygotować spód z rozdrobnionych ciasteczek np. „Łakotek” kokosowych (120g) wymieszanych z 80g roztopionego masła, następnie ubić na dnie foremki, schłodzić kilka minut w zamrażarce. Dodatkowo do masy możesz dodać łyżkę likieru Malibu lub Amaretto :) Jeżeli chcesz by masa miała piankową konsystencję, przed rozpoczęciem ubijania dodaj opakowanie "śnieżki light" (masa będzie słodsza). Masz problem z żelatyną zerknij TUTAJCiasto przechowywać w pojemniku w lodówce.

 


Komentarze

Cześć Iza, można dać niesłodzone mleczko skondensowane takie jak do kawy, jest w puszce lub kartoniku, kilka czytelniczek tak zrobiło 😊 i podobno jest nadal bardzo pyszne. Możesz też kupić paczkę wiórków kokosowych, zalać je mlekiem lub wodą (350 ml)i odstawić na kilka godzin lub całą noc,po tym czasie zblendować i dodać do ciasta 😊

<3 Daria, mysweetworld.pl 04-09-2016 18:20
Czy można zastąpić czymś mleko kokosowe? Mieszkam w kompletnej dziurze i takich składników nie ma w sklepach.

Izabela 04-09-2016 10:55
Cześć Anita, nie trzeba wałkować :)

<3 Daria, mysweetworld.pl 26-08-2016 21:07
a to wałkowanie ciasta jest konieczne?

anita kulig 26-08-2016 20:37
Cześć Natalio, aż serce rośnie jak czytam takie słowa ... Bardzo mi miło 😊 Dziękuję 😘 odwiedziłam bloga, Twoja wersja jest baaardzo apetyczna 😊 pozdrawiam, Wszystkiego Dobrego 😘

<3 Daria, mysweetworld.pl 28-05-2016 15:57
Od Ciebie zaczerpnęłam inspirację do tego deseru. Mój jest inny na biszkopcie i z kremem budyniowym. Jest Pani moją wielką inspiracją w przygodzie z gotowaniem i pichceniem. Dopiero zaczynam odkrywać swoją pasję a bardzo mnie wciąga. Ma Pani cudownego bloga! :) życzę dalszych sukcesów w pichceniu :D w wolnej chwili zapraszam by sprawdzić moją wersję tego ciacha i nie tylko <3 https://kulinarna-hedonistka.blogspot.com/2016/05/dzien-mamy-i-rafaello.html?m=1

Natalia 27-05-2016 08:15
Wspaniałe, Polecam!

Karolcia 15-04-2016 14:51
Jest przepyszne! Delikatne, puszyste.... A ten spód z migdałami i kokosem-rewelacja! :)

Kasia 23-03-2016 18:53
Witaj Nata :) Puszka 400 ml- taka najpopularniejsza :D (jest w przepisie)

<3 Daria, mysweetworld.pl 06-03-2016 21:44
A puszka mleka kokosowego o jakiej pojemności? Hmmm

nata 06-03-2016 19:00
Natomiast przy rozpuszczaniu w tzw.kąpieli wodnej czasami czekolada się lubi zważyć, ale wtedy trzeba dodać łyżę mleka i dalej podgrzewać i mieszać w misce (umieszczonej na garnku z lekko gotującą się wodą). W pewnym momencie będzie dobra-gładka :) W tym przepisie czekoladę rozpuszczam z dodatkiem masła, później dodaję mleko, proszę zrobić tak jak w doradzam w przepisie ;) Pozdrawiam :*

<3 Daria, mysweetworld.pl 03-03-2016 23:31
Witaj Moniko :) Jeżeli chodzi o rozpuszczanie białej czekolady, to rzeczywiście jest ona bardziej kapryśna niż zwykła-nie lubi zbyt wysokiej temperatury. Nie ma żadnego problemu przy rozpuszczaniu czekolady w śmietance (używam zwykle Alpen Gold lub tej z Biedronki bo smakuje chyba identycznie). Wystarczy podgrzać śmietankę, wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na dwie minutki i wymieszać.

<3 Daria, mysweetworld.pl 03-03-2016 23:28
A ja się zawsze boję rozpuszczania czekolady, mam przykre doświadczenia, bo "czekolada" nie zawsze się nią okazuje i pojawia się problem... z płynnej konsystencji zrobiły się grudy i nie było mowy o połączeniu z czymkolwiek. Może ja popełniłam jakiś błąd. Mam wielką ochotę na ten deser, więc proszę o jakieś sugestie:)

Monika 03-03-2016 23:01
TO RAFAELLO JEST BOSKIE!! POLECAM WSZYSTKIM SERDECZNIE!!

Kasia 03-03-2016 15:11
Witaj Olu, mleko kokosowe o pojemności 400ml- to taka najpopularniejsza wielkość puszki i czekolady po 100g :) Jeżeli chcesz żeby krem był bardziej puszysty możesz przed rozpoczęciem ubijania dodać dodatkowo 1 opakowanie śnieżki light (60 g) - wszystko jest dostępne w Biedronce :) Pozdrawiam :)

<3 Daria, mysweetworld.pl 03-03-2016 12:28
Witam, chciałabym zrobić to cudne ciasto ale przed chciałabym wiedzieć jakiej pojemności ma być mleko kokosowe oraz czekolada, bo z tego co się orientuje oba składniki są różnej gramatury. Bardzo dziękuje za odpowiedź ;)

Ola 03-03-2016 10:01
To ciasto jest dość twarde, rozmieka delikatnie pod wpływem wilgoci z masy i już nie powinno być twarde. Przypalony brzeg można spróbować okroic. Chyba tu wszystko zależy od piekarnika ... Ja piekłam ten spód już wiele razy i nigdy się nie spalił 😔

<3 Daria, mysweetworld.pl 27-02-2016 16:24
Witam.wlasnie zrobiłam spod. Piekłam 45min ale ciasto po bokach się spalił. Jest twarde...to normalna konsystencja? Martwię się, że za długo Piekłam. ...będę wdzięczna za szybka odp bo nie wiem jak dalej postepowac

paula 27-02-2016 13:35
Zosiu, Bardzo Dziękuję :* Ps. Wiedziałam,że będzie Wam smakować ;) :P

<3 Daria, mysweetworld.pl 19-02-2016 22:27
Przecudny blog! Najpiękniejszy jaki kiedykolwiek widziałam! A za to ciasto zabieram się jutro :D Pozdrawiam

Zosia 19-02-2016 13:37
O jeju jakie to ciasto jest pyszne😋 bardzo polecam wszystkim jego wypróbowanie ! I wcale nie takie słodkie, idealne!

Julia 19-02-2016 09:27
Jest boskie... ❤

kama 18-02-2016 14:08
Zrobiłam!!!! Jest boskie, naprawdę przepyszne! <3 PRZEPIS GODNY MISTRZA CUKIERNICTWA! :D A taki w sumie prosty :) PYCHA PYCHA!

Ilona 17-02-2016 19:53
Super:) Koniecznie muszę zrobić to ciacho

Jowita 16-02-2016 21:51
Zrobię! Bo nie moge sie powstrzymać😋

aneta 16-02-2016 21:34
Piekłam już kilka razy taki spód zawsze około godziny, nie przypiekał się, tylko wypiekał :) Ale to jest spód na bazie piany bezowej, dlatego jeśli zauważysz,że u Ciebie w piekarniku szybciej się piecze w każdej chwili możesz zmniejszyć temp. lub wyjąć z piekarnika. Tutaj chodzi o to by spód był chrupiący, dlatego piecze się godzinę, ale można wyjąć wcześniej, będzie wtedy bardziej ciągnący (też pyszny). W tym przepisie nie ma opcji zakalca, ale nie piekłabym krócej niż 45 minut :)

<3 Daria, mysweetworld.pl 16-02-2016 17:17
Mam chęć je zrobić, ale obawiam się trochę tej godziny pieczenia??? Nie przypiecze się??

Magda 16-02-2016 17:03
O Matko! Lecę po składniki <3

Ilona 16-02-2016 16:24


Dodaj komentarz

Imie
Email
Komentarz
Wyslij komentarz