OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Tort “Czekoladowa Bomba”

6 listopada 2015

Email
Print Friendly

Dziś mam dla Was kolejny przepis na tort przygotowany z wykorzystaniem miski ;)  "Malinowe Niespodzianka" doczekała się w krótkim czasie tysięcy odsłon i jest to aktualnie Wasz ulubiony przepis na blogu, dlatego przygotowałam torcik o podobnym sposobie wykonania, choć z bardziej adekwatnych na tę porę roku składników 🙂 Cienki spód tortu zrobiony jest z  połamanych „z grubsza” herbatników oraz roztopionej czekolady. W środku mamy aksamitną truflę (niczym z pralinek Lindt ;), a na zewnątrz delikatnie czekoladową piankę śmietankową. Żeby czekolady nie było mało … 😉 to z wierzchu mamy jeszcze górę czekoladowych rurek i wiórków 🙂  Torcik ten można oczywiście przygotować w klasyczny sposób i wlać najpierw masę truflową, a po jej zastygnięciu  nałożyć warstwę czekoladowej pianki, można również wykorzystać obydwie do przekładania tortów biszkoptowych… Możliwości jest wiele, wybór zależy od Was 🙂

Dodam jeszcze, że tort rozpływa się w ustach i  jest bardzo podzielny :)

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 8,5-9 cm:

na spód:

1 czubata szklanka pokruszonych herbatników czekoladowych

1 mleczna czekolada (100 g)

2 łyżki śmietanki 30 %

na truflę:

200 g czekolady gorzkiej

150 g czekolady mlecznej

400 ml śmietanki 30%

5 łyżek dowolnego alkoholu (można pominąć)

na czekoladową piankę:

500 ml śmietanki 30%

5 łyżek czekolady w proszku (lub słodkiego kakao w proszku)

60 ml wrzątku

4 łyżeczki żelatyny

na rurki czekoladowe:

50-100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (zależy od tego ile chcemy mieć rurek)

 

Zaczynamy od dopasowania odpowiedniej miski do tortownicy.

Najlepiej żeby miska była przezroczysta. Po umieszczeniu miski w tortownicy powinno pozostać jeszcze około 1-2 cm miejsca nad nią i wokół niej. Miskę dokładnie wysmarować cienką warstwą oleju używając do tego ręcznika papierowego.

Przygotowujemy truflę…

W rondelku podgrzać śmietankę, a gdy tylko zacznie delikatnie się unosić zdjąć z palnika i dodać do niej połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 minuty, następnie wymieszać całość rózgą kuchenną. (Powinniśmy otrzymać gęstą, gładką czekoladową polewę).

Wystudzić i umieścić w lodówce na około godzinę, polewa powinna wyraźnie zgęstnieć, ale należy pilnować by całkiem się nie utwardziła.

Wyjąc ją z lodówki i ubić do otrzymania gęstego kremu o jaśniejszym kolorze (przed rozpoczęciem ubijania można dodać ulubiony alkohol). Nie ubijac dłużej niż to konieczne, bo masa się zwarzy. Przełożyć do przygotowanej miski, zabezpieczyć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około 1,5-2 godziny.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie spodu...

Herbatniki połamać i rozgnieść (nie musi być bardzo drobno). Czekoladę rozpuścić- do garnka nalać wody, na garnku umieścić miskę, tak by nie dotykała bezpośrednio wody, a w misce położyć połamaną czekoladę i dodać śmietankę. Woda powinna się gotować na średnim ogniu. Gdy czekolada w misce wyraźnie zmięknie, zamieszać ją rózgą kuchenną- powinna mieć gładką konsystencję, dorzucić do niej herbatniki i dokładnie wymieszać.

Przełożyć całość do tortownicy (dno wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia), następnie wyrównać i lekko ubić. Gdy wystygnie umieścić w lodówce.

Gdy trufla będzie już odpowiednio twarda, wyjmujemy ją z lodówki razem z przygotowanym spodem.

Umieszczamy ostrożnie miskę w naczyniu z ciepłą wodą- na kilka sekund. Gdy tylko brzegi trufli zmiękną, ostrożnie odwracamy miskę na przygotowany spód- tak by wyjąć czekoldową półkulę na środek tortu i od razu wkłożyć całość do lodówki (można wcześniej delikatnie zgarnąć sylikonową szpatułką rozpływającą się z wierzchu truflę)

Rozpuścić żelatynę w 60 ml wrzątku- przeczytaj TUTAJ.

Ubić śmietankę,  pod koniec dodać do niej czekoladę w proszku i zmiksować (do połączenia) następnie wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować całość.

 Rant tortownicy nasmarować dokładnie cienką warstwą oleju (również używając do tego ręcznika papierowego) następnie założyć go na dno tortownicy (ze spodem i czekoladową półkulą).

Przelać masę na czekoladową truflę, wyrównać i umieścić w lodówce na kolejne 2 godziny.

Przygotować rurki czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (opis wyżej) i  rozsmarować  ją na gładkiej szklanej desce. Wstawić do lodówki na około 8-10 minut- czekolada powinna utwardzić się w 90%.  Przy pomocy ostrego noża lub tarki do sera zeskrobywać czekoladę tworząc wiórki lub rurki. Wstawić do lodówki, by całkiem się utwardziły, a przed podaniem udekorować nimi tort.

Tort kroić ostrym nożem (po każdym kawałku  należy zanurzać nóż we wrzątku i przecierać  go czystą ściereczką)

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl