OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Truskawkowe Niebo

10 października 2015

Email
Print Friendly

 

Gdyby niebo było truskawkowe, to smakowałoby jak ten deser ;) Można go zrobić o każdej porze roku, zarówno ze świeżych jak i mrożonych truskawek. Jego przygotowanie jest bezproblemowe, a efekt oczaruje smakiem każdego. Jego bazę stanowi koktajl truskawkowy, delikatnie usztywniony za pomocą żelatyny, delikatności dodaje mu bita śmietana, a uroku dekoracja ze świeżych truskawek. Gorąco polecam.

 

 

 

Składniki na 4-6 porcji deseru:

350 g truskawek*

300 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)

80 g cukru (lub odrobinę więcej, gdy truskawki nie są zbyt słodkie)

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka żelatyny

1/5 szklanki (50ml) wrzątku

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

2 płaskie łyżki cukru pudru

opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fixu

kilka świeżych truskawek do dekoracji

 

 

* Gdy używamy mrożonych truskawek, należy je lekko rozmrozić, zblendować, zagotować na wolnym ogniu wraz z sokiem z cytryny, następnie wystudzić i postępować jak w wypadku świeżych truskawek.

Zagotować wodę i odmierzyć 50 ml wrzątku, od razu wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż do dokładnego rozpuszczenia się grudek żelatyny. Przestudzić.

Truskawki, śmietanę, cukier i sok z cytryny umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę.

Rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze lekko ciepła) cienkim strumieniem wlać do koktajlu truskawkowego i za pomocą blendera dokładnie wymieszać całość. Przelać do przygotowanych szklanek. Rozlewać tak by koktajl zajmował mniej więcej ¾ objętości szklanki. Każdą ze szklanek przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej lub spożywczej i wstawić na minimum 3-4 godziny do lodówki.

Gdy deser stężeje...Ubić śmietankę na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder. By mieć pewność, że śmietana się ładnie ubije, można użyć śmietan-fixu i postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na stężały koktajl (można oczywiście nałożyć łyżką). Ozdobić plasterkami truskawek- na przykład w kształcie serduszek. Podać od razu lub przygotować deser na kilka godzin przed podaniem (wtedy lepiej użyć śmietan-fixu). Przechowywać w lodówce, dla pewności przykrywając folią aluminiową (by deser nie wchłonął zapachów lodówki). Smacznego :)

 

 

* * *

 

 

Dodaj komentarz

Przepyszne deserki! Polecam

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl